fbpx
Здоров'я
Холодні руки і ноги – Густа кpoв

Прислухаючись до сигналів свого тiла, людина може зрозуміти, які симптоми свідчать про ті чи інші неполадки в організмі, на що потрібно звернути увагу, які заходи вжити, щоб поліпшити стан здоров’я, не допустити серйозних хвороб.

Людина боїться відкрити для провітрювання вікно, навіть коли інші говорять, що в кімнаті спекотно і задушливо. Вночі їй часто не вистачає теплої ковдри, і, щоб зігрітися, вона надягає шкарпетки. Пальці її рук рідко бувають теплими. Ці симптоми в більшості випадків свідчать про низький артеpiaльний тиск і густу кpoв.

Відчуття мерзлякуватості: про що говорить такий симптом

Відчуття тепла людині забезпечує нормальний кpoвообіг: кpoв надходить в усі частини тiла і зігріває їх. Але якщо вона занадто густа, то не може пройти по всіх найдрібніших капілярах, особливо периферійним ділянкам організму (ноги, руки). Тому вони стають холодними. Але це ще півбіди.

Значно небезпечніше, коли починає мерзнути все тiло. Це тривожний сигнал про поганий кpoвообіг і крайньої необхідності термінових дій щодо оздоровлення пeчінки, сеpця і розрідження кpoві.

Розріджує кpов пeчінкa

Справа в тому, що нормалізацією стану кpoві в організмі займається пeчінкa. Якщо в цей орган надійшла густа кpoв, він відразу потрапляє в стан кисневого голодування (густа кpoв не може забезпечити органи і тканини необхідною кількістю кисню) і починає її розріджувати. Робить це за допомогою антиоксидантів (вітамінів).

Але проблема в тому, що ці речовини також потрапляють в пeчінку разом з кpoв’ю. Якщо ж вона густа протягом тривалого часу, то пeчінкa вичерпує накопичений в ній запас вітамінів, а нові надійти не можуть.

Чому кpoв згущується?

Є декілька причин. Серед них можна виділити такі, як погана робота пeчінки (причиною цього часто є неправильне харчування людини), недостатнє вживання рідини, переважання в раціоні промислових продуктів, при виробництві яких використовують різні хімічні домішки. А також недостатнє вживання овочів, фруктів, нерафінованих олій та інших продуктів, що містять вітаміни. Останнє потрібно виділити особливо.

Так як, згідно з дослідженнями, в серпні, коли на городах, а відповідно і на обідньому столі, з’являється багато сезонних овочів і фруктів, у більшості людей кpoв набуває нормальну щільність. Тому печiнка повинна накопичити вітаміни-антиоксиданти в такій кількості, щоб їх вистачило на максимально тривалий період – бажано до нового врожайного сезону. Для цього їй необхідно забезпечити оптимальні умови роботи.

Соки допоможуть розрідити кpoв

Звичайно, вітамінний запас потрібно поповнювати протягом всього року. Але не тепличними плодами, в яких мало корисних речовин, зате надлишок хімікатів. А тими, які зберігаються в коморах: морква, буряк, капуста, гарбуз. Бажано, щоб при їх вирощуванні не застосовувалися хімічні добрива. Важливими є й умови зберігання. Так як, наприклад, при висиханні моркви (вона стає малосоковита, зморщується) в ній збільшується вміст нітритів, шкідливих для людського організму.

Читайте також: Мінус 5-9 кг. Шість причин сісти на кефірну дієту

Боротися з проблемою згущення кpoві можна за допомогою вживання фруктово-овочевих свіжих соків, зокрема морквяного і гарбузового, які разом з тим забезпечать організму рідину і антиоксиданти.

Важливо, щоб соки були приготовлені з якісних, добре збережених овочів і фруктів. Бажано пити НЕ моносоки, а суміш, поєднуючи солодкі (морквяний, гарбузовий) і кислі (яблучний, цитрусовий, журавлиновий і т.п.). Можна додати в солодкий сік 1-2 ч. л. яблучного оцту. Кислота нейтралізує нітрити, які могли накопичитися за зиму в плодах.

Трави підтримують пeчінку

Бажано підкріпити пeчінку за допомогою лікарських трав.

Для цього приготуйте суміш з кореневищ пирію повзучого, оману високого, родовика аптечного, коріння кульбаби лікарської, цикорію дикого у співвідношенні 2: 1: 1: 2: 2.

1 ст. л. суміші подрібнених рослин залити 400 мл окропу, тримати на слабкому вогні під кришкою 12-15 хв, процідити після охолодження, віджати.

Вживати по 70-80 мл 4-5 разів на добу до їди, а при відсутності каменів в жовчному міхурі – за 15-20 хв до їди.

Перший курс 1,5-2 місяці, а в подальшому 3-4 тижні щоквартально.

Джерело.

Реклама

Related Post

facebook