Саморозвиток

Чи життя християн відрізняється від життя інших людей?

By anki

December 05, 2021

Багато не християн по-суті хороші люди.

Однак сама собою доброта це не єдине чого хоче від нас Бог, його план сягає далі. Він бажає стати частиною нашого життя і хоче щоб ми стали святими. Це може здаватися непосильним завданням, проте з Ісусом ми здатні на дивовижні речі. Найважливіше, що Ісус тобі говорить це те, що Бог любить тебе. Щоб допомогти повернутися до цієї любові Він дав нам дві заповіді: “Люби Господа Бога свого всім своїм серцем, всією своєю душею і всією думкою своєю” і “Люби свого ближнього, як самого себе”. На цих двох заповідях тримається весь закон і пророки.

Отже,  наше головне завдання любити Бога і свого ближнього. Всіма своїми словами, діями Ісус пояснював ці дві заповіді. Він доручив своїм послідовникам жити згідно з цим заповідями. А, отже, також і тобі. Якщо ти любиш Бога, то хочеш жити так, як Він цього бажає. Десять заповідей уточнюють і пояснюють його мету. Проте, Ісус просить нас робити більше, ніж дотримуватися десяти заповідей. Він також дав нам блаженства і проповідь про страшний суд, коли він каже нам: “Те, що зробили одному з моїх найменших братів, ви зробили мені”.  Церква узагальнила всі ті вияви любові, про які просив Ісус в учинках милосердя. Ці дві заповіді любові мають зворотну дію. Ми живемо краще, коли допомагаємо іншим жити краще. Нагодувати бездомну людину, відвідати самотню літню особу, допомогти сусідові з особливими потребами. Це лише кілька прикладів.

Правдиву християнську любов і турботу про інших завжди має супроводжувати євангелізація, тобто проповідування людям про Ісуса. Недарма найважливіший вчинок милосердя для душі це навчання. Це означає, що кожен християнин покликаний передавати добру новину про Ісуса іншим. Найбільше ми хочемо ділитися з іншими своєю вірою в Ісуса. Зрештою, це найпрекрасніше з того, що ми маємо і ми прагнемо щоб кожен увірував. Великий святий Августин одного разу сказав: “Люби, і роби що хочеш”. Це дійсно глибокодумне твердження, бо якщо ти справді робиш усе з любов’ю, що може піти не так? Справжня любов це турбота про інших. Щоб дізнатися, як правильно піклуватися про благо інших, ми можемо просити Бога про Його Благодать. Таким чином ми зможемо поступово зростати в нашому житті і ставати дедалі більше схожими на справжніх християн. Як сказав святий Павло: “Оскільки ви, які в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися”.

Від моменту нашого хрещення ми називаємося християнами, тому що належимо Христу. Ми маємо показувати, що ми Йому належимо через нашу любов до інших. Божі заповіді свідчать про те, як сильно Він нас любить. Бог знає набагато краще за нас, що нам потрібно. Для справжнього щастя заповіді це допоміжні засоби, щоби жити добре з Богом і іншими.

Святий Тома Аквінський пояснював це таким чином: “Той хто зростає в своїх дружніх стосунках з Богом має велике бажання дотримуватися заповідей, адже людина, яка дійсно любить Бога, також любить усе те що любить Бог”.

о. Олександр Зелінський, ОМІ