Дозвілля

Яблучний Спас: традиції та історія свята

9 серпня відзначається велике свято – Яблучний Спас, Другий Спас або як його ще називають Спас на горі, Середній Спас, Преображення або Преображення Господнє.

Вважається, що з настанням Яблучного Спаса закінчується літо і приходить пора осені. Після цього свята, дійсно, стає прохолодно.

Як і у випадку з Медовим Спасом, до настання якого не можна їсти мед, до Яблучного Спаса небажано їсти яблука. Зате в свято їх можна їсти скільки завгодно.

Традиційно на свято необхідно святити яблука, а після обов’язково слід віднести кілька штук на могили родичів. У цей день можна святити плоди і фрукти нового врожаю, мед, хлібні колосся. Такі колосся і насіння зберігають до наступної сівби. Також на Яблучний Спас роблять пісні страви, в яких основним інгредієнтом є яблука.

Раніше до свята відбувався “обряд засівання полів”, який полягав у тому, що на прохання господарів священик окропляв зорану землю свяченою водою. Цей обряд означав початок засіву.

Прикмети на Яблучний Спас

Який другий Спас, такий і січень.

Який день на другий Спас, така і Покрова.

Сухий день віщує суху осінь, мокрий – мокру, а ясний – сувору зиму.

До другого Спаса не їдять ніяких плодів, крім огірків.

Історія свята

У свята є інша назва – Спас на горі.

Згідно з переказами, одного разу Ісус Христос з трьома своїми учнями піднявся на гору під назвою – Фавор. Як тільки добрався він до самої вершини і безпосередньо зійшов на неї, він змінився на краще. Неймовірною білизною засяяло його вбрання, і обличчя його також засяяло. І саме звідси з’явилося ще одне свято – Преображення Господнє. Воно завжди нагадує віруючим про духовне очищення і вдосконалення.

Читайте також: Нацполіція пересяде на ЗАЗи

Джерело.

Загрузка...

Related Post