fbpx

Ви будете вражені: звідки береться рак?

Одне з найнебезпечніших захворювань можуть спровокувати багато чинників, – від спадковості до харчових звичок. Лікування раку представляє собою складну задачу, при цьому медики стверджують, що головною причиною смертності від раку є навіть не саме захворювання, а те, що за лікарською допомогою люди звертаються запізно.

Захворювання на рак – недуга дуже древня. Свою назву він отримав від латинського слова «канцер» – «рак»: ще в далеку епоху лікарі помітили, що вирости злоякісної пухлини схожі на кінцівки раку або краба.

Ракові клітини відрізняються від звичайних тим, що не припиняють існувати після покладеного терміну функціонування. Замість цього вони продовжують рости і ділитися, породжуючи нові, собі подібні клітини. Так утворюється пухлина, яка може виникати в різних органах: у мозку, щитовидній залозі, лімфовузлах, легенях, грудях, кишечнику, шкірі і т.д.

Чому рак розвивається

Онкологічні захворювання (не мали назви «рак») були описані ще в староєгипетських папірусах. З тих пір медицина зробила крок далеко вперед, а умови життя стали більш комфортними. Так чому рак продовжує розвиватися і залишається як і раніше складним завданням для медиків, до цих пір не вивчили хвороба повністю?

Як не дивно звучить, але в певному сенсі розвитку раку посприяла цивілізація і збільшилася тривалість людського життя. Захворювання на рак – недуга «вікової»: в більш ніж 50% всіх випадків він діагностується у людей від б5 років і старше. При цьому, як показують дослідження, кожні 5 років кількість хворих на рак подвоюється, незалежно від зовнішніх факторів.

Читайте також: РАК ПЕРЕМОЖЕНИЙ: ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ЛІКУВАННЯ ВРЯТУВАЛО ДВОХ БЕЗНАДІЙНО ХВОРИХ ДІТЕЙ (ФОТО)

Звідки береться рак

У людському організму постійно відбувається процес оновлення тканин: клітини діляться, натомість відмираючих утворюються нові, які після певного терміну знову оновлюються і т. д. У цьому ланцюжку може відбутися збій – змінюється швидкість ділення клітин і довжина їхнього життя, а організм не в змозі це контролювати. З віком імовірність такого порушення зростає, адже чим більше циклів ділення пройшла клітина, тим більша ймовірність того, що від неї утворюється «клітинний брак».

Вважається, що ракові клітини з віком утворюються практично у кожного. Але з ними бореться імунна система, яка запрограмована природою на боротьбу з усім чужорідним в організмі. Коли утворюється ракова пухлина , це означає, що імунітет ослаб настільки, що не в змозі дати відсіч, – і в результаті ракові клітини продовжують безконтрольно рости і розмножуватися.

Зв’язок між пригніченим імунітетом і розвитком ракової хвороби була озвучена на початку минулого століття німецьким бактеріологом Паулем Ерліхом. Автором іншої теорії виникнення раку є англійський онколог Гендрон. На думку лікаря, одним з головних пускових механізмів раку стає сильний стрес.

До речі, відомий психолог Карл Юнг, учень Зигмунда Фрейда , вважав, що причиною раку є придушені негативні емоції, або хронічний стрес, коли організм як би запускає «програму», спрямовану на руйнування. Юнг був переконаний, що негатив необхідно «скидати» за допомогою силових вправ або простої пробіжки, інакше негативні емоції, не знайшовши виходу, почнуть пожирати людину зсередини. Після сильного стресу необхідно пройти курс психотерапії, виговоритися, виплакатися, загалом, зняти внутрішнє напруження.

Читайте  також: У ЗУБНІЙ ПАСТІ ЗНАЙШЛИ БАРВНИК, ЯКИЙ ВИКЛИКАЄ РАК

Рак: фактори ризику

– Схильність до захворювання на рак передається по спадку: якщо у найближчих родичів були онкологічні захворювання, ймовірність захворіти підвищується в рази .

– Травми шкіри, слизових оболонок або інших тканин організму будь-якими механічними чи хімічними подразниками збільшує ризик виникнення пухлини в цьому місці.

Чи можна заразитися раком?

Медики багато говорять про вірусну природу виникнення раку. Але чи означає це, що можна заразитися на рак , якщо його носіями є віруси? Лікарі кажуть: ні. Численні дослідження і спостереження довели, що рак не заразний. Так, наприклад, медицині не відомо жодного випадку захворювання на рак ста…вого  органа у чоловіків, дружини яких були хворі на рак шийки матки.

Лікування раку

Наукова медична література поділяє доброякісні пухлини різних органів і злоякісні. Для ранньої діагностики первинної пухлини існують експрес-методи – онкомаркери. Такі онкомаркери здатні розрізнити, наприклад, рак молочної залози або рак легенів у пацієнта. При цьому рак грудей і рак молочної залози не виявляється тестами, що розпізнають рак шлунка або рак кишки.

За словами лікарів, у багатьох випадках лікування раку можливо , якщо захворювання вдалося «впіймати» на ранній стадії розвитку.

Кардинальні методи лікування раку. Серед них – операції з видалення як самої пухлини, так і деяких прилеглих тканин. Причому на ранніх стадіях лікарі оперують ультразвуковим скальпелем або лазером, що дозволяє зменшити післяопераційний кровотеча і прискорює загоєння рани. Крім операцій, застосовуються хіміотерапія, радіотерапія. Застосовуючи радіотерапію, лікарі використовують різні види опромінення: гамма-промені проникають в організм на будь-яку глибину, нейтрони – на обмежену, а для лікування раку шкіри використовують електрони.

Паліативні методи. Дані методи не лікують рак, а підвищують шанси на лікування іншими методами. Так, гормональна терапія не зціляє від раку, однак дозволяє продовжити життя пацієнта, зменшивши швидкість росту пухлини.

Рак і стиль  життя

Куріння. Куріння підвищує ризик захворювання на рак легенів, ротової порожнини, мови і горла. Сімдесят відсотків жінок серед хворих на рак легені – палять.

Харчовий раціон. Будь-які смажені продукти сприяють накопиченню в організмі канцерогенів – речовин, що викликають рак. Те ж саме можна сказати про копчені страви і консерви.

Червона риба містить велику кількість поліненасичених кислот і кислот омега-3, що перешкоджають розвитку раку.

Капуста «спеціалізується» на запобіганні жіночих ракових захворювань : раку матки та молочної залози. Тими ж властивостями володіють редька, буряк і шпинат.

Однак в сучасній екологічній обстановці овочі та фрукти мають властивість накопичувати важкі метали з грунту, на якій ростуть. Тому в раціон харчування обов’язково повинні бути включені коричневий рис, висівки, чорний і особливо зелений чай, кукурудза, настоянка глоду – всі ці продукти здатні виводити з організму важкі метали на зразок свинцю, ртуті, кадмію, кобальту. Крім того, слід обмежувати споживання жирну і солону їжу. Дослідження показало, що серед любителів жирного і солоного частіше зустрічаються рак стравоходу і шлунку.

Алкоголь. Зловживання алкоголем призводить до накопичення в організмі токсичних речовин, що пригнічують імунну систему і сприяють розвитку ракових захворювань.

Зайва вага. Люди з вагою, який на 40 відсотків і більше перевищує норму, частіше хворіють на рак товстої кишки, молочної залози, сечового міхура, яєчників і рак матки.

Читайте також: ПОПУЛЯРНІ ЛІКИ ПОРІВНЯЛИ З ЗАХВОРЮВАННЯМ НА РАК

Джерело.

You cannot copy content of this page