Без рубрики

Великий піст: що можна їсти, а що ні?

Великий піст у 2016 році розпочнеться у понеділок, 14 березня, і триватиме до 30 квітня. Його мета – духовна та фізична підготовка християнина до святкування світлого свята

Великодня. Великий піст передбачає говіння – відмова від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг. У перший день потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, у наступні забороняється використання масла для приготування страв, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) та вино.

Існують ще й такі правила стосовно того, що можна їсти у Великий піст: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб); вівторок, четвер – гарячі страви без олії; вихідні – їжа з додаванням рослинної олії. На період посту припадає кілька важливих церковних свят: Благовіщення (7 квітня), Лазарева субота (23 квітня), Вербна неділя (24 квітня). На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну та на Благовіщення – рибу.

Перш за все, треба визначитися, чи можна вам постувати. Це стосується людей, у яких є проблеми зі здоров’ям, вагітних та годуючи грудьми жінок. Дітям теж не слід їсти повністю пісну їжу.

Піст1

Спочатку визначимося, що можна їсти у Великий піст.

На першому місці овочі і фрукти – вона знадобляться протягом усього 48-денного посту. Саме рослинна їжа очистить організм від шлаків. Адже в ній міститься велика кількість клітковини.

Овочі і фрукти можна вживати як в сирому, так і в тушкованому або запеченому вигляді. Це можуть бути різні салати, овочеве рагу, а також овочеві підливи для каші чи картоплі.

Доповнить раціон білокачанна капуста (свіжа і квашена), капуста брокколі, цвітна, брюссельська. Не забувайте про буряк та морку, які незамінні у приготування вінегрету.

Ще одним незамінним продуктом на пісному столі є картопля, з якої можна приготувати безліч страв.

Замість м’яса можна їсти різноманітні горіхи. Вегетаріанці ними успішно замінюють тваринні продукти, тому що горіхи у всьому своєму різноманітті є білкової енергетичної їжею.

До речі, такий білок швидше засвоюється організмом.

Читайте також: М.Порошенко разом із дівчатами з особливими потребами приготувала свої “фірмові” млинці (відео).

М’ясо, яйця та рибу можуть також замінити бобові. Вони теж вважаються білковою їжею. Сочевиця, горох, квасоля – все це важливі для нас продукти під час посту. З них можна готувати каші, паштети, супи, котлети.

Обов’язково потрібно внести в пісне меню каші. Без них їжа не буде такою ситною та корисною. У кашах багато клітковини і вітамінів. Чудово підійде гречка, рис, перловка, вівсянка, пшенична і пшоняна каша. Однак тут уже звичного вершкового масла не додаси. Тому рекомендуємо готувати разом з кашами овочеві заправки.

Улюблені солодощі у піст можна замінити сухофруктами: курагою, чорносливом, інжиром, фініками, сушеними бананами тощо.

Серед борошняних виробів можна ті, що не містять яєць, молока, вершкового масла або маргарину.

Що ж не можна їсти у Великий піст?

Суворо забороняється вживати м’ясо та всі м’ясні продукти. Це ковбаса, пельмені, котлети, сосиски. Також не можна їсти птицю в будь-якому вигляді та яйця.

Під забороною молоко та кисломолочні продукти (сир, сметана, ряжанка або кефір). У цьому списку також сухе і згущене молоко.

І звісно ж не можна їсти солодощі (цукерки, печиво, пряники тощо), а також не слід пити алкогольні напої за винятком деяких днів, коли дозволяється тільки виноградне вино.

Джерело.

Загрузка...

Related Post