fbpx

П’ять продуктів, які не можна мити перед приготуванням, і 5 – які потрібно

З дитинства нас учили тому, що потрібно мити все, що збираєшся з’їсти. Але мало хто знає, що ця звичка часом не тільки не приносить користі, а й завдає шкоди. Миття деяких продуктів призводить до поширення бактерій і ряду інших негативних наслідків, про які ви зараз дізнаєтеся.

Як правильно підготувати їжу до приготування, і про помилки, які ми допускаємо день у день, пише Uainfo.

1. Яйця. Яйця часто обробляють спеціальною речовиною, для того щоб мікроорганізми не проникали всередину шкаралупи. Вода дійсно руйнує цю захисну плівку. Так що мити їх не варто.

2. Курку. Бактерії на сирій курці небезпечні для нашого здоров’я. Серед них найбільш відома – сальмoнела. Багато хто сподівається, що, якщо помити цей продукт перед готуванням, це допоможе вирішити проблему, але все зовсім не так. Через бризки бактерії переміщуються на раковину, кран і ваші руки.

Якщо ж ви відразу приступите до термічної обробки, всі мікроорганізми загuнуть. На думку іменитих кухарів світу, найкраще відварювати курку двічі: після того як закипить м’ясо, поміняти воду і продовжувати підготовку страви в новій.

3. М’ясо. Як і у випадку з куркою, не можна мити сире м’ясо (яловичину, свинину, телятину, баранину), так як через це бактерії поширяться на раковину і кухонну поверхню. Від них ви позбудетеся відразу після теплової обробки.

Порада: перед приготуванням видавіть сік самого м’яса і залишки вологи з його поверхні за допомогою паперових рушників або серветок. Після цього вимийте руки з милом під гарячою водою.

4. Макаронні вироби. Важко сказати, хто саме вирішив, що потрібно мити макаронні вироби. Шеф-кухарі вважають цю процедуру злoчином, адже через воду продукт втратить крохмаль, а завдяки ньому краще вбирається соус.

Читайте також: Cxyднути за допомогою гарбузової олії: дієві поради

Мити цей продукт можна лише після приготування і тільки в тому випадку, якщо ви будете робити з нього салат або азіатську локшину.

5. Гриби. Довго тримати гриби під водою або замочувати не можна: вони дуже добре вбирають воду. Краще прополощіть їх і висушіть паперовим рушником. Робіть це тільки перед приготуванням. Інакше продукт зіпсується і не буде таким пружним.

Потрібно мити:

1. Фрукти і овочі з їстівної шкіркою. Якщо ви бачите, що фрукти та овочі з їстівною шкіркою чисті і блискучі, це ще не означає, що їх не потрібно мити вдома. Робити це слід в обов’язковому порядку.

Не варто використовувати мило: краще протріть продукт паперовою серветкою / рушником після «холодного душу».

2. Консервні банки. Бактерії не потрапляють всередину завдяки кришці, але вони там опиняться, якщо ви не помиєте ретельно бляшанку перед розкриттям.

3. Фрукти і овочі з неїстівної шкіркою. Як би старанно ми не очищали ці продукти, бактерії з шкірки все одно потраплять на їстівну частину. Тому в обов’язковому порядку потрібно мити банани, дині, кавуни та інші фрукти і овочі з неїстівною шкіркою перед тим, як їх з’їсти.

4. Горішки. Мити горіхи потрібно завжди, навіть очищені. Адже ми точно не можемо знати, де їх зберігали і в чому перевозили. Крім цього, «водна процедура» допоможе позбутися від фітинової кислоти, яка міститься в сирих горіхах. З її допомогою рослину захищають від шкідників, але здоров’ю людини вона може завдати шкоди.

5. Сухофрукти. Ці продукти вважають одними з найбрудніших. Особливо це стосується тих, які продаються розсипом. Але навіть якщо ви купили їх в красивій упаковці, потрібно вимити сухофрукти, а краще навіть замочити на кілька годин.

You cannot copy content of this page