fbpx

Небезпечна їжа: в маслі немає молока, а в м’ясі багато антибіотиків – відповіді експерта

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив, що в період кризи виробники активно економлять на якості своєї продукції.

В Україні зростає кількість недобросовісних виробників продуктів харчування. На думку експертів, виробники жертвують якістю свого товару, щоб знизити ціну для покупця.
Дешевий і неякісний товар сьогодні користується попитом у населення. Причина проста: люди збідніли настільки, що готові закривати очі на якість продукції.
Про те, як виробник економить на якості свого товару, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Читайте також:НАЙДЕШЕВША ЇЖА ОЧОЛИЛА СПИСОК ПРОДУКТІВ ДОВГОЛІТТЯ

Що свідчить про падіння якості українських продуктів?

– Про це свідчить сам склад молочних виробів, тому що навіть ще півроку тому, коли проводилися дослідження, то виявлялося, що тільки лічені виробники використовують в маслі жири не молочного походження. Це означає, що це жири не з молока. Коли були проведені дослідження в квітні і в травні, то з 33 відібраних образів 15 виявилися фальсифікатом, тобто вони містять так звані жири не молочного походження. Це означає, що там є і пальмова олія безпечна, так і, можливо, є технічні жири, які взагалі не можна застосовувати в продуктах харчування. Деякі зразки взагалі не містили молока як такого, тобто на сто відсотків складалися з масла або чогось ще.
Мізерна частина продуктів у країні відповідає ярлику «Без ГМО» – експерт

Це стосується тільки молочних продуктів?

– У період кризи багато виробників намагаються заощадити, але найгострішу проблему ми маємо саме в молочній галузі з тієї простої причини, що вона є найслабшою в нашій країні. Тобто всю продукцію сільськогосподарську, продукти харчування ми експортуємо в усі країни світу і Європи, але єдина продукція, яка неконкурентна, це молочна. І відбувається це з тієї простої причини, що у нас не вистачає сировини, тому що в світі молочна галузь – це ферми, де міститися сотні, тисячі голів худоби, відповідно, кожен день надій. А у нас молочна галузь – це бабуся надоїла, віддала молоко на завод на переробку, а з цього молока потім вже ми купуємо масло, сири і т.д. Тому у нас апріорі неякісна сировина і, на жаль, в найближчі роки ми це виправити не зможемо, тому що все інше тваринництво до кризи ми підтягнути змогли, а ось що стосується молочної галузі, то тут термін окупності інвестицій значно більший. І поки не прийдуть нові іноземні інвестиції, ми, на жаль, не зможемо це надолужити.

Як відрізнити якісну молочну продукцію від неякісної?

– Читайте в інтернеті результати різних досліджень. Відбирайте ті, кому ви вірите, купуйте ту продукцію.

А де гарантія, що ці публікації в інтернеті не будуть замовними?

– Компанії, які проводять дослідження, роблять це багато років поспіль. Наприклад, результати цього дослідження компанія проводила протягом трьох років, і тільки зараз вони були опубліковані. Якщо ви порівняйте між собою результати досліджень, то виявиться, що одні й ті ж виробники відносяться до розряду недобросовісних. Нещодавно ми сиділи на засіданні Київради, і мій колега каже: найцікавіше, що молочні заводи продукції виробляють стільки, скільки і раніше, а молока закуповують з кожним місяцем все менше і менше. Ось і питання: з чого ж складається молочна продукція.

Використання неякісних молочних продуктів або неякісних замінників є порушенням технічних стандартів та ГОСТів?

– Звичайно ж. На упаковці написано: масло складається на сто відсотків з молока, проте містить не молоко. Ось це і є фальсифікатом. В даному випадку не тільки підпадає під порушення про захист прав споживачів, це підпадає ще під антимонопольне розслідування, тому що такі виробники мають перевагу перед добросовісними, які дійсно роблять масло з молока, собівартість продукції більша, а їхню продукцію купують менше.

А чи реально притягнути недобросовісних виробників до відповідальності?

– На жаль, таке буває досить рідко. Коли провели дослідження, то виявилося, що 15 з 33 зразків є фальсифікатом, але розслідування проведено тільки по двом заводам. І ці два заводи були дійсно оштрафовані на суму від декількох десятків до декількох сотень тисяч гривень за те, що вони отримали перевагу перед своїми конкурентами через те, що обманювали споживачів. Випадки поодинокі, а явище масове.

Супермаркети і торгові мережі звертають увагу на неякісну продукцію? Зменшуються розміри закупівель?

– Ні, не зменшуються, не звертають на це уваги. Я не так давно поставив запитання топ-менеджеру однієї з найбільших торгових мереж України: як ви будете реагувати на подібні порушення? Він сказав: у нас є сертифікат, який говорить, що продукція якісна, ми перевіряли на момент початку поставок продукцію самостійно, а далі сподіваємося на совість самого виробника.

Чи стосується це, наприклад, м’ясних товарів?

– За м’ясним вала порушень немає, оскільки тут буде дуже помітно. Якщо ми говоримо про м’ясні вироби, то тут йдеться про те, що якщо м’ясо лежить довго, то воно потім може бути, наприклад, перероблено у вигляді напівфабрикатів і вже продаватися в якихось гастрономічних відділах. Але по м’ясу таких грубих порушень немає, хоча тут є значні порушення, що все м’ясо в Україні виробляється з вмістом антибіотиків, які фактично шкідливі для нашого здоров’я. І це теж одне з досліджень, які хочуть зараз провести ряд організацій, тому що антибіотики в Європі дозволені виключно для лікування тварин, але ніяк не для їх відгодівлі. У нас значна частина м’яса виробляється якраз на антибіотиках.

Чи сильно таке м’ясо буде відрізняться в ціні?

– У ціні, звичайно ж, буде відрізняться, тому що, наприклад, в Іспанії абсолютно чисте м’ясо коштує в шість разів дорожче, ніж звичайне. Відрізнити його, на жаль, дуже важко з тієї простої причини, що м’ясо в Україні проводиться не з якоїсь торгової марки, а просто лежить на прилавку. До тих пір, поки не запитаєте документи на цю продукцію, ви не дізнаєтеся, хто є його виробником. Більшість виробників це використовують і тут потрібно просто провести зріз, зрозуміти, яка кількість м’яса в Україні виробляють з використанням антибіотиків. На жаль, сам споживач не зможе отримати таку інформацію, хоча дослідження можна провести. Але, по-перше, воно триває досить довго, більше тижня, по-друге, воно коштує грошей. Наприклад, про торгівлю молочною продукцією один зразок коштує близько 1200 гривень, 1500 гривень за три зрізу, за три види дослідження. А якщо ще глибше копатися, що міститься в цьому маслі, то таке дослідження буде коштує дві тисячі і більше. Тому сам споживач навряд чи зможе визначити якість даного м’яса. Тому в даному випадку варто тільки чекати результатів таких досліджень і на рівні держави, і на рівні покупців, і торгових мереж цю проблему вирішувати.

Якщо держава і торгові мережі не реагують, то покупець немов грає в лотерею?

– Так. І зараз фактично покупець грає в лотерею: пощастить – не пощастить. Тому до цих пір, поки держава не стане звертати на це увагу і не виробить якусь єдину, спільну позицію, то проблема буде залишатися, вона не вирішуватиметься. Ось недавно мій товариш запитав: як може бути, що в Європі при набагато більшій ціні на молоко і набагато більшою собівартості виробництва молочний продукт коштує практично стільки ж, скільки у нас в країні? Велике питання.
Раніше головний редактор видання Деньги.ua Олександр Крамаренко в ефірі спрогнозував коливання курсу гривні восени, а також пояснив, чому не варто покладати особливі надії на ЗВТ з Канадою.

Джерело.

You cannot copy content of this page