fbpx

Маленька революція: перше в світі синє вино

Солодке вино Gïk Blue виробляється з червоних і білих сортів винограду, до яких додають органічні пігменти і ароматизатори. Незвичний напій кидає виклик тисячолітнім традиціям іспанського виноробства.
“Синє вино було створене заради жарту, аби струснути сталі традиції та подивитися, що з цього вийде, – розповідає співзасновник проекту Аріц Лопес. – Ми хотіли чогось нового, якусь маленьку революцію, і виноробна промисловість виявилася найкращою для таких інновацій”.

Лопеса та його друзів ані трохи не збентежив той факт, що ні в кого з них не було досвіду виноробства. Вони звернулися до науковців з Університету Країни Басків. Разом з командою інженерів-хіміків вони протягом двох років намагалися “об’єднати природу і технології”, в результаті чого на світ з’явилося синє вино.

Іспанські виноробні традиції століттями користувалися пошаною, завдяки чому ця галузь в країні одна з найрозвиненіших
Щоб отримати насичено-синій колір вина науковці додали в суміш різних сортів червоного і білого винограду два органічних пігменти. Це – антоціанин, виявлений у шкірці червоного винограду, і індиготин, органічна сполука, яку використовують в якості червонувато-синього харчового барвника.

Аромат вина підсилено за допомогою некалорійного підсолоджувача. Результатом експерименту став напій з м’яким, солодким і трохи тягучим післясмаком – щось середнє між вином, соком та коктейлем.
“Спочатку ніхто не вірив, що ми продаємо синє вино, але коли люди спробували, їм сподобалося, і вони почали замовляти його знову й знову”, – каже Енріке Ісасі з Sushi Artist Madrid, одного з перших ресторанів в Іспанії, який запропонував своїм відвідувачам цей продукт.

Країна Басків на півночі Іспанії відома численними виноградниками, де виробляють як червоні, так і білі вина
Утім, Gïk сподобався одразу не всім. Дехто називає новий напій блюзнірством і жахливим винаходом. Інші кажуть, що він заперечує саму концепцію вина, порівнюючи напій з невдалою спробою іншого іспанського винороба створити полуничний джин.

Після того як у севільській винокурні Puerto de Indias не вийшов лікер зі свіжої полуниці, вони долали настояні на спирту ягоди до нового джину, який розробляли в той момент.
Отриманий в результаті лікеро-джиновий гібрид нагадує експерименти, які проводить компанія Gïk, створюючи напої на основі вина.
“В Іспанії вино – це частина культури, – зазначає Лопес. – Виноробні традиції не змінювалися протягом багатьох століть, а інновації в цій галузі не надто вітаються. Але Gïk намагаються змінити ситуацію. Ми створюємо продукт для звичайних людей, які не морочать собі голову тисячами правил, а просто насолоджуються напоєм”.

Незвичний синій колір вина пояснюється дією двох органічних пігментів
Більш революційною є саме позиція компанія, ніж її новий сорт вина. В нотатках з дегустації використовуються модні абревіатури на кшталт WTF, а вино пропонують подавати до таких страв, як паста карбонара або тцадзікі.

А щоб сповна насолодитися смаком, виробник радить куштувати напій під спеціальний саундтрек, зокрема, гурти Minus the Bear та Fryars. Всім співробітникам Gïk – до 30 років, і зі своєю цільовою аудиторією вони спілкуються через соціальні мережі.
Вони співпрацюють з молодими художниками, дизайнерами і діджеями. А логотип вина відбиває зухвалі наміри новаторів – на кожній пляшці зображена людина з головою собаки, яка сидить у шкіряному кріслі, тримаючи в руках два келихи синього вина.

Читайте також: КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ВИНОГРАДУ, ПРО ЯКІ ВИ НЕ ЗНАЛИ

Компанія Gïk позиціонує свій напій як інноваційний і сміливий винахід, який кидає свіжий погляд на культуру виноробства
Втім, у тривалій перспективі поки що важко робити прогнози. Чи зможе синє вино вийти за межі свого часу і місця або залишиться в історії як примхлива вигадка міленіалів. Зараз Gїk Blue продається в 25 країнах, а наступного року компанія сподівається вийти на американський ринок.

“На щастя, я не пробував Gїk. Хоча його вважають “новаторським”, я впевнений, що сучасні смаки прагнуть бути якомога чистішими і натуральними”, – вважає сомельє з нью-йоркського ресторану Agern Чад Волш.
“Сьогодні в моді чисті вина без домішок. Я можу з упевненістю сказати, що синє вино не з’явиться найближчим часом у винній карті серйозного ресторану, але я не здивуюся, якщо його почнуть продавати у винному льосі по сусідству”, – підсумував фахівець.

Джерело.

You cannot copy content of this page