fbpx

Індекс олів’є: страва до Нового року стала доступнішою для українців

Для любителів головного салату українського новорічного столу — хороша новина. Улюблений українцями салат олів’є хоч і подорожчав за рік, але його вартість зросла менше, ніж інфляція, а підвищення середньої зарплати по країні перекрило зростання цін на інгредієнти. Тобто тепер, образно кажучи, на всю зарплату можна приготувати більше салату, ніж рік тому. Це з’ясували ЗМІ, підрахувавши так званий “індекс олів’є” за аналогією з “індексом борщу”. Допомогли нам у цьому фахівці Української аграрної конфедерації (УАК).

Читайте також: Названо ТОП-15 марок шкідливого для здоров’я масла в Україні

РЕЦЕПТ І ЦІНИ. За даними Держслужби статистики, ціни за рік (листопад до листопада) зросли на 12,1%, а середня зарплата (дані за жовтень) — на 18,1%, або на 818 грн. Тобто реальна (без урахування інфляції) середня зарплата за рік збільшилася на 6%, або на 270 грн. При цьому салат олів’є в класичному для українців виконанні подорожчав всього на 3,8%. Якщо приготувати його на шість персон, або по 300 г на кожного, страва обійдеться трохи дорожче, ніж у 71 грн. Рік тому такий же обсяг обійшовся б на 2 грн менше. Приріст вартості в розрахунку на їдця виходить символічний — 35 копійок на порції.

ВИННІ ОВОЧІ. Чому таке невелике подорожчання, роз’яснив аналітик УАК Дмитро Дейна. Як видно з рецепту, майже 40% за вагою в салаті складають овочі, а вони помітно подешевшали. “Ціни на основні овочі впали помітно, середня вартість картоплі поступається минулорічній більш ніж на 15%, складаючи близько 5 грн/кг, — каже Дейна. — Вартість моркви — 3,9 грн/кг, цибулі — 4,2 грн/кг, що також нижче, ніж рік тому — на 63% і 61% відповідно. Пояснюється це просто — спекулятивні дії учасників ринку, які призвели до різкого подорожчання плодоовочевої продукції у другій половині осені 2015 року, не принесли тоді їм бажаного надприбутку. Тому в цьому році дії не повторилися”.

Втім, грошей на ці продукти припадає трохи більше 3% вартості порції святкового салату, тому більш істотний внесок у зниження ціни салату внесли і яйця (-9,5% від минулорічної вартості) і солоні огірки (-20%). В сумі перераховані компоненти здешевили страву приблизно на 5 грн. А подорожчання в 7 грн дали варена ковбаса, горошок і майонез. За підрахунками експерта, горошок у середньому подорожчав за рік на 15-18%, ковбаса, на яку припадає третина вартості страви, — на 10%, а ось майонез — майже в 1,5 рази. “Пояснюється це просто: виробництво майонезу в країні падає третій рік поспіль (кілька великих заводів залишилися на тимчасово неконтрольованій території. — Авт.), досягнувши в останньому сезоні мінімального за 12 років значення”, — говорить Дейна.

ЧЕКАЄМО ЗНИЖОК. Щоб укластися в торішній кошторис вартості олів’є, фахівці з цінами на продринку радять робити основні закупівлі в другій половині грудня, коли в супермаркетах почнуться масові знижки. Так, за прогнозами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, тоді повинні подешевшати яйця (на 4-5 грн за десяток), а також консервовані овочі та соуси (приблизно на 30-50%).

Читайте також: Новорічний фен-шуй по-українськи

Джерело.

You cannot copy content of this page